İstanbul’da bebek acil hastaları önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 25’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması, ikinci günde Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu’nun aldığı kararla Yenidoğan davasında yargılanan doktor, hemşire ve teknikerler 3 yıl meslekten men edildi. Ceza en üst sınırdan verildi ve 34 kişiye tebliğ edildi.
Duruşmada söz alan sanık avukatı Burak Mengü, dosyadaki tapelerin gizlilik kararına rağmen sızdırıldığını ve medyaya servis edildiğini belirtti. Sosyal medyadaki tepkilere göre tutuklama ya da tahliye kararları verildiğini ifade eden avukat, Ayşe Barım davasının yakın örneği olduğunu dile getirdi.
Güney Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Ali Dirik, hastane sahibinin tutuksuz yargılandığını ve hiçbir şeyle ilgilenmediğini iddia etti. Dirik, Fırat Sarı ile tartıştığını ve onu göndermek isterken Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu’nun engel olduğunu söyledi. Dirik, sarf ettiği sözler nedeniyle dolandırıcılıktan yargılandığını belirtirken, milyon dolarlık anlaşmaların döndüğünü iddia etti ve sorumlunun Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu olduğunu savundu.
Dirik, Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu’nun siyasi kanallarını kullanarak Memişoğlu’na ulaştığını iddia etti. Ayrıca İlçe Sağlık Müdürü Eşref Kaya’ya ulaşarak durumu bildirdiğini söyledi.
Fırat Sarı’nın avukatı Aydın Mantar, Dirik’e Fırat Sarı’nın nasıl dolandırıcılık yaptığını sordu ve yaşanan çelişkileri dile getirdi. Dirik ise, Ayşe’nin Fırat Sarı’yı kovmak zorunda kaldığını çünkü işi bırakacağını belirtti.
İddianamede, Fırat Sarı’ya 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası istenirken, Gıyasettin Mert Özdemir’e 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülürken, hastaneler ve şirketler lehine dolandırıcılık suçu işlendiği belirtilerek tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması talep edildi.