Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili yapılan tebliğ değişikliği ile birlikte, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek bireysel araçlara taşıt tanıma birimi (TTB) taktırma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Bu değişiklik, akaryakıt satışlarının dijital ortamda kayıt altına alınarak sektördeki şeffaflığın artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla gerçekleştirildi.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, taşıtlara TTB montajları ve akaryakıt istasyonlarına donanım montajları hızla devam ediyor. UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında, kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan veya işte kullanılan taşıtların en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar TTB taktırması gerekmektedir. Ayrıca, akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programlarına kayıtlı tüm taşıtların ise 1 Temmuz 2025 tarihine kadar TTB taktırması zorunludur.
Tüm mükelleflerin, utts.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yaparak Türkiye genelinde yetkilendirilmiş montaj firmalarından kendilerine uygun montaj noktasını seçip 30 Nisan 2025 tarihine kadar TTB montaj işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. UTTS sayesinde, yakıt alımı sırasında plaka bilgileri sisteme otomatik olarak aktarılacak, usulsüz belge düzenlenmesi engellenecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecektir. Ayrıca, belirtilen süre içinde sisteme kaydolmayan vergi mükellefleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecektir.
29 Mart 2025 tarihinde yapılan tebliğ değişikliği ile 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren tescil edilerek piyasaya sürülecek bireysel araçlara TTB taktırma yükümlülüğü kaldırılmıştır. Ayrıca, LPG’li araçlara TTB ve akaryakıt istasyonlarında bulunan LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulum süresi de 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
UTTS kapsamında montaj ve aktivasyonu tamamlanmış araç sayısı 1.3 milyonu geçmiştir. Taşıt sahipleri, UTTS uygulaması kapsamında TTB taktırma yükümlülüğü olan mükellefler ve bireyler, utts.gov.tr adresine girerek kayıt ve ödeme işlemlerini tamamlayabilirler. Vatandaşlar, işlemlerini sadece utts.gov.tr adresinden yapmaları konusunda uyarılmaktadır.
Bu değişikliklerle birlikte, UTTS kapsamında yapılan düzenlemelerin sektördeki şeffaflığı artırması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkili bir rol oynaması hedeflenmektedir. UTTS sayesinde vergi kayıplarının önüne geçilerek ekonomiye olumlu katkılar sağlanması amaçlanmaktadır.