İZMİR’de yaşanan ve sokakta yürürken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz’in (23) ölümüne ilişkin 11’i tutuklu, 42 sanığın yargılandığı davada Öktemay’ın ailesi şikayetinden vazgeçti.
Sağanak yağmurun etkili olduğu İzmir’de, 12 Temmuz’da başlayan yağmur sebebiyle birçok ilçede sokaklar suyla doldu. Bu sırada sokakta yürüyen İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, su dolu yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmaya çalışan ikinci el eşya satıcısı İnanç Öktemay da aynı şekilde akıma kapılarak hayatını kaybetti. Deniz ve Öktemay, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. İnanç Öktemay İzmir’de, Özge Ceren Deniz ise Osmaniye’de defnedildi. Soruşturma kapsamında ilk olarak gözaltına alınan 30 kişiden 14’ü tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 2 şüpheliden biri kanser tedavisi görürken, diğeri yurt dışındaydı. Tutuklanan şüphelilerden biri daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma genişledikçe 11 kişi hakkında daha gözaltı kararı verildi.
Bilirkişi raporunda, olayın gerçekleşmesinde Deniz ve Öktemay’ın kişisel kusurlarının olmadığı belirtildi. Olayın önlenebilir ve öngörülebilir olduğu, kaçınılmaz bir durum olmadığı vurgulandı. Rapor, olayın zincirleme kusurlar ve ihmaller sonucunda meydana geldiğini ortaya koydu. İki kurumun da gerekli koruyucu ve önleyici tedbirleri almadığı belirtildi.
İddianamede, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel ve diğer yetkililer hakkında ‘Taksirle öldürme’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Bilinçli taksirle işlenen suç nedeniyle cezaların 22,5 yıla çıkarılması talep edildi.
Davanın ikinci duruşmasında tutuklu sanıkların dosyaları tevhit edilerek tahliye edildi. Bazı tutuksuz sanıkların dosyaları ayrıldı ve izin alındıktan sonra soruşturmalarına devam edilmesine karar verildi. İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’in ölümünün yaşandığı yerde keşif yapıldı ve bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verildi.
Dava devam ederken, İnanç Öktemay’ın ailesinin davadan çekildiği öğrenildi. Ailenin avukatı tarafından sunulan dilekçede, acı süreçten sonra kimsenin bu kadar büyük bir acıyla karşılaşmaması temennisi dile getirildi. Aile, sanıklar hakkındaki şikayetlerinden vazgeçtiğini belirtti.
Yaşanan acı olayın ardından, müvekkillerin zor bir süreçten geçtiği ve mahkemenin hassasiyet gösterdiği vurgulandı. Müvekkiller, acılarını hafifletmek için adli sürecin devam etmesini ve kimseden intikam almamayı tercih ettiklerini ifade etti. Ayrıca, yaşanan süreçte desteklerini esirgemeyen kurum ve kişilere teşekkür edildi.
Sonuç olarak, İzmir’de yaşanan trajik olayın ardından yapılan yargılama sürecinde, Öktemay ve Deniz ailelerinin yaşadığı acının derinliği ve davanın seyrine ilişkin detaylar ortaya konuldu. Davanın devam eden süreci ve verilecek kararlar, olayın taraflarını ve kamuoyunu yakından ilgilendirmeye devam edecek gibi görünüyor.