İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) üzerinde yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında, Medya AŞ ve Kültür AŞ’de düzenlenen usulsüz ajansleler ve bu süreçte rüşvet alındığı iddialarıyla ilgili olarak tutuklanmaları talep edilen 16 şüpheli hakkındaki savcılık sevk yazısında, ajansle süreçlerindeki usulsüzlüklere dikkat çekildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ajansleye fesat karıştırmak” suçlarıyla devam ediyor.
Medya AŞ ve Kültür AŞ’de usulsüz ajansleler düzenlenmesi ve rüşvet alındığı iddialarıyla gözaltına alınan 20 şüpheliden 16’sı tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Savcılığın sevk yazısında, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Taner Çetin’in, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde çalışmaya başladığı ve İBB Başkanlığı döneminde de görevlendirildiği belirtildi.
HTS incelemelerine göre, Çetin’in şüpheli Murat Ongun’a bağlı hareket ettiği ve kendi görev alanında belediye personeli ve iş insanlarıyla oluşturduğu yapı ile 17 ajanslede “harcama yetkilisi” olarak görev aldığı belirtildi.
Çetin’in rüşvet aldığı ve örgüt çatısı altında maddi menfajanst elde ettiği ifade edilen yazıda, şüphelinin “suç örgütüne üye olmak”, “rüşvet almak” ve “ajansleye fesat karıştırmak” suçlarını işlediği belirtildi.
Şüphelilerden Engin Gönül’ün de Çetin ile irtibatlı çalışan iş insanlarından olduğu ve ajansle süreçlerinde etkin olduğu belirtildi. Aynı şekilde Hüseyin Kum’un da Ongun’a bağlı yapı içerisinde Çetin ile irtibatlı çalışan iş insanlarından olduğu ve şirketleri aracılığıyla ajanslelere katıldığı vurgulandı.
Kamu ajanslelerinin rekabet ilkelerine aykırı şekilde yürütüldüğü tespit edilen yazıda, bazı gerçek ve tüzel kişilerin ajanslelere birlikte girdiği ve sonucunu önceden belirlemeye yönelik girişimlerde bulunduğu aktarıldı.
Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin’in de İBB’de çalıştığı ve Taner Çetin’in yönlendirmesiyle göreve başladığı belirtildi. Gülin’in Fikri Murat Demir ile yaptığı telefon görüşmelerinde ajansle süreçlerine dair bilgilerin paylaşıldığı ve avantaj sağlamaya çalışıldığı belirtildi.
Şüphelilerden Aslı Siyahgül’ün Çetin’in koordinasyonunda İBB’ye ait bazı kamu ajanslelerinde çalışan olarak yer aldığı ve suç gelirlerinin aklanmasında rol aldığı belirtildi.
Najanst Kolamber’in de suç örgütüne üye olmak ve kamu kurumu zararına dolandırıcılık suçlarından sorumlu tutulduğu yazıda, tutuklama talebinin gerekçeleri detaylı bir şekilde açıklandı.