Tutuklu Ekrem İmamoğlu, bugün iki ayrı davada yargılandı. İlk dava, İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleriyle ilgiliydi ve 16 Haziran’a ertelendi. İkinci dava ise Beylikdüzü Belediye Başkanı iken ‘ajansleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.
İmamoğlu, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmak istemediğini belirtti ve dava 11 Temmuz sajanst 15.00’e ertelendi. Dava dosyasının 10 Nisan’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği öğrenildi. Dosyanın hala İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olması nedeniyle savcılık tarafından mahkemeye mütalajans sunulmadı. Hakim, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dönüşünü beklemeye karar verdi ve dosyanın aslının Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dokuzuncu duruşmasında da henüz bir karar çıkmadı ve dava 11 Temmuz’a ertelendi. İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişiye karşı açılan dava, İçişleri Bakanlığı’nın İmamoğlu’nun Beylikdüzü belediye başkanlığı döneminde yaptığı bir incelemeye dayanıyor. İnceleme, 29 Aralık 2015’te gerçekleşen bir ajansleyi konu almaktadır.
Beylikdüzü belediyesi, kültür merkezlerinde personel çalıştırılması ve kültür sanat organizasyonları hizmet alım işi ajanslesine çıkmış ve ajansleyi E. firması kazanmıştı. Ancak ikinci firma olan B. şirketi, firmanın yeterliliğinin bulunmadığını iddia ederek itiraz etmiş ve belediye yetkilileri de bu itirazı reddetmişti.
İçişleri Bakanlığı, ajansle süreciyle ilgili bir inceleme başlatmıştı. Mülkiye Müfettişliği, inceleme sonucunda hazırladığı raporu Büyükçekmece başsavcılığına iletti ve başsavcılık, İmamoğlu ve diğer altı kişi hakkında soruşturma izni talep etti. Bakanlığın izin vermesi üzerine dosya Danıştay’a taşındı ve Danıştay, soruşturma izni verilmesi gerektiğine karar verdi.
Savcılık, soruşturmasını tamamlayarak İmamoğlu ve diğer yedi isim hakkında ‘ajansleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla üç ila yedi yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti. Ayrıca, İmamoğlu ve diğer isimler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ‘belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma’ maddesinin uygulanmasını istedi.