Samsun’un Terme ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Ambartepe Mahallesi ile Ordu’nun İkizce ilçe merkezine 18 kilometre mesafedeki Şentepe Mahallesi, bir adımla il değiştiriyor. Ancak, bölgede bulunan 2 cami nedeniyle ezan sesleri karışabiliyor. Yaklaşık 85 yıllık bir yerleşim yeri olan bölgede, her iki büyükşehrin sınır çizgisi olarak kabul edilen yol, yarı yarıya Samsun’a ve Ordu’ya ait. Bu durum, her iki mahallede bulunan camilerden ezan seslerinin farklı zamanlarda yükselmesine neden olabiliyor.
Mahalleliler, karşı komşularını aramak istediklerinde şehirlerarası kodu girmek zorunda kalıyorlar. Bu yıl Ramazan ayında, 19 gün boyunca aynı anda iftar açacaklar, geri kalan 10 günde ise 1 dakika farkla iftarlarını açacaklar. Bölgede bulunan 2 caminin arası yaklaşık 100 metre olmasına rağmen, Ordu tarafında ikamet edenler, Samsun bölgesinde yaşayanlardan 1 dakika daha erken iftarlarını açacaklar.
İkizce Şentepe Mahalle Muhtarı Engin Arslan, meridyen farklarından dolayı 1 dakikalık fark oluştuğunu belirtti. Bağlı bulunan camilerin ezan vakitlerine uyduklarını söyleyen Arslan, “Evde iftar beklerken kendi camimizin önce okuyacağını biliyoruz. Diğer taraftaki vatandaşlar bunu bildiklerinden herkes uyuyor. Bizim burada telefon kodlarımız farklı. Aslında bunlar bizim için çok güzel, bir taraf Ordu Büyükşehir, diğer taraf Samsun Büyükşehir Belediyesi. Burayı turizme kazandırmak için bir taraf mor beyaz, diğer taraf ise kırmızı beyaz olursa güzel olur” dedi.
Samsun tarafında iş yeri bulunan ancak Ordu tarafında ikamet eden Turan Kışla, bir adımla il değiştiklerini ve bu yıl Ramazan ayında 10 gün boyunca 1 dakika farkla iftar açacaklarını dile getirdi. Ordu tarafından oturduklarını ancak Samsun tarafından çok komşularının olduğunu belirten Fatma Sekmen, komşuluk ilişkilerinin güzelliğine vurgu yaptı. Mahalle sakinlerinden Sami Ocak da 1 dakika fark olduğunu ve ezan sesi ile birlikte oruç açtıklarını belirtirken, Fahrettin Kışla ise Ordu tarafında ikamet ettiğini ancak Samsun tarafından alışveriş yaptığını ve her iki mahalle arasında ayrım olmadığını belirtti.
Bir adımla il değiştirip, 1 dakika farkla iftar açan mahalleliler, farklı şehirler arasında komşuluk ilişkilerini en güzel şekilde sürdürüyorlar. Bu durum, bölgedeki yaşamın renkliliğine ve çeşitliliğine de katkıda bulunuyor.