Muğla ilinin Seydikemer ilçesine bağlı Girmeler Mahallesi’nde yürütülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Kazı çalışmalarının başkanlığını Prof. Dr. Taner Korkut yapıyor ve alan sorumluluğunu ise Prof. Dr. Burçin Erdoğu üstleniyor.
Girmeler’deki höyük yerleşiminde yapılan kazı çalışmalarında, ilk yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar gittiği ortaya çıktı. Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki mağaraların ağzında ve dışında yok edilmiş höyüğün tabanında kazı çalışması yapıldığını belirtti ve en erken yerleşim tabakalarını tespit ederek kültürel katmanları anlamayı amaçladıklarını söyledi.
Girmeler’de bulunan bulgular, Batı Anadolu’da tarımın başlangıcı olarak nitelendirilebilecek bir süreci yansıtıyor. Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’de milattan önce 9’uncu bin yılda insanların yuvarlak planlı kulübelerde yaşadığını ve tarımı denediklerini belirtti. Bu durum, Batı Anadolu’da ilk kez rastlanan bir olgu olarak önem taşıyor ve Girmeler’deki insanların Batı Anadolu’daki yerleşik tarımcı toplulukların atası olduğunu ortaya koyuyor.
Girmeler’de yapılan kazı çalışmalarında, yaşayan insanlara ait mezarlar bulundu ve üzerlerinde antik DNA çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda erken Anadolu genine rastlandı. Ayrıca, genlerin Orta Anadolu’da bulunan milattan önce 17 bin yıllarına ait Pınarbaşı iskeletlerindekilerle benzer olduğu ortaya çıktı ve Girmeler’in Batı Anadolu’daki ilk tarımcı toplulukların atası olduğu belirlendi.
Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 3 özel binanın, toplantılar, törenler ve ritüel aktiviteler için kullanıldığı anlaşıldı. Bu yapılar, terrazzo tabanlı ve geometrik ya da çizgisel desenlerle bezenmiş özel yapılardı. Bu yapılardan birinin altında gömüler bulundu ve bu durum, Batı Anadolu arkeolojisi için önemli bir keşif olarak değerlendirildi.
Girmeler Höyük Yerleşimi’nde yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin tarihine ve kültürel geçmişine ışık tutacak önemli bulguların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu çalışmalar, Anadolu’nun erken dönem yerleşimlerine ve tarımın başlangıcına dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak nitelikte olup, bölgenin arkeolojik değerini artırmaktadır.