Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, son dönemde borsada yüksek kar vajansdiyle ortaya çıkan “çiftlikbank” benzeri dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çekerek, “Bedava peynir fare kapanında olur. Kimse kimseye durduk yere yüzde 500, yüzde 800 kar vermez” açıklamasında bulundu.
Ağaoğlu, “çiftlikbank”, “sajansdet zinciri” ve “titan zinciri” gibi dolandırıcılık türlerinin hala birçok kişinin belleğinde yer aldığını belirtti. Bu tür sistemlerin, “Para yatır, yüksek kazan” sloganıyla kurulduğunu ve günümüzde borsa piyasalarında birçok kişiyi tuzağa düşürdüğünü ifade etti. Bu konuda uyarılarda bulunan Ağaoğlu, “Whatsapp ya da telegram gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden üye topluyorlar. Kısa vadede, en fazla 6 ay içinde yüzde 500 ve yüzde 800 gibi karlar vajanst ediyorlar. Sisteme katıldığınızda, size kendi belirledikleri bir aracı kuruma para göndermenizi istiyorlar. Bu durum şüpheli görünse de birçok kişi 20 bin, 30 bin ya da 50 bin lira gibi miktarlar yatırıyor. Birkaç gün sonra ise yatırılan paranın 80-90 bin liraya çıktığını görünce daha fazla para göndermeye yönlendiriliyorlar” şeklinde konuştu.
Müşteri hizmetlerinin ortadan kaybolduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, para çekme talebinde bulunanların telefon dolandırıcılığıyla karşılaştıklarını ve daha fazla para aktarmaları konusunda ikna edildiklerini belirtti. Bazı insanların 50 bin lira ile başlayıp 1 milyon lira gibi büyük miktarlar gönderdiğini ve kendilerine başvurduğunu ifade eden Ağaoğlu, “Sisteme göre, 2 ayda 2 milyon 700 bin lira kazanmış olmalarına rağmen hala paralarını çekemiyorlar. Bu durumda 2 milyon 700 bin lira bloke edilmiş gibi görünüyor ancak aslında dolandırıcılığın en önemli aşaması burasıdır” şeklinde konuştu.
Yüksek kar vajansdiyle borsada ortaya çıkan “çiftlikbank” tarzı dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Kolay para kazandırdığını iddia eden yerlere kesinlikle para gönderilmemeli. Hiç kimse size durduk yere yüzde 500, yüzde 800 gibi kar vajanst etmez. Bu tür yerlere para göndermeden önce devlet güvencesinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve SPK izinleriyle fajansliyet gösteren borsalarda işlem yapılmalı. Yasal olmayan yerlere araştırma yapmadan, sadece vajanstlerle para göndermek doğru değildir” dedi.
Ağaoğlu, bu tür sistemleri “dipsiz kuyu”ya benzeterek, “Siz ne kadar para yatırırsanız beklersiniz ama asla geri dönmez. Giden gitti. Herkes kolay para kazanmanın peşinde ancak alın terinizle kazandıklarınızı kaybetme riskini göze almayın. Borsa ve kripto yatırımları bilinçli bir şekilde yapılmalı, vajanstlerle yapılan işlemler ciddi zarara yol açabilir” uyarısında bulundu.