Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de YPG terör örgütü ile yeni yönetim arasında yapılan anlaşmaya ilişkin ilk kez konuştu. tv100 canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bakan Fidan, anlaşmanın önemli olduğunu ancak dikkatle takip ettiklerini vurguladı.
Bakan Fidan, “Bizim en baştan beri söylediğimiz şey şuydu: Yeni Suriye yönetiminin YPG işgaline ve korsanlığına son verecek inisiyatif alması gerekiyor. Her zaman için yeni yönetime telkinimiz Suriye Kürtlerinin haklarının verilmesi. Esad döneminde bu majanslesef sağlanmamıştı. Şimdi böyle bir tarihi fırsat var. Buna karşılık bölgede gayriresmi olan terör fajansliyetlerine karışan bütün unsurların dışına çıkması, hayatın normale dönmesi ve bütün nüfuzların normal bir hayata dönmesi gerekiyor” dedi.
“21’inci yüzyılda hala sınırlarımızda silahların patlaması kabul edilemez” diyen Fidan, güvenlik konularının kendileri için hassas olduğunu belirtti. Özellikle YPG ile ilgili konularda ileriye yönelik tehlikelerin gündemde olabileceğini ifade eden Bakan Fidan, imzalanan anlaşmanın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Ancak ileriye yönelik tehlikelere karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile terör örgütü PKK/YPG elebaşı ‘Mazlum Kobani’ kod adlı Ferhat Abdi Şahin arasında imzalanan anlaşmaya göre, terör örgütü PKK/YPG silah bırakacak ve devlet kurumlarına entegre olacak.
Anlaşmanın detayları şu şekilde:
– Tüm Suriyelilerin, dini veya etnik kökenine bakılmaksızın liyakate dayalı temsiliyet ve siyasi katılım hakkının güvence altına alınması.
– Kürt toplumunun Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olarak tanınması ve anayasal haklarının garanti altına alınması.
– Suriye topraklarının tamamında ateşkes sağlanması.
– Kuzeydoğu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havajanslanları ve petrol ile gaz sahaları da dahil olmak üzere devlet yönetimi altında birleştirilmesi.
– Tüm yerinden edilmiş Suriyelilerin, devlet koruması altında kendi memleketlerine dönüşünün sağlanması.
– Suriye’nin, Esad yönetiminin kalıntılarına ve ülkenin güvenliği ile birliğine yönelik tüm tehditlere karşı mücadelesinin desteklenmesi.
– Bölünme çağrılarına, nefret söylemine ve çatışma çıkarmaya yönelik girişimlerin reddedilmesi.
– Anlaşmanın yıl sonuna kadar uygulanmasını sağlamak amacıyla uygulama komitelerinin çalışmalara başlaması.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu anlaşmanın önemli bir adım olduğunu ancak ileriye yönelik risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye olarak bu süreci yakından takip ettiklerini ve terörün sona ermesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.